1.İrlanda hakkında genel bilgiler

İrlanda Tarihi 101:

İrlanda tüm diğer Avrupa ülkeleri gibi uzun bir tarihi geçmişe sahip. Ancak, önemli deniz ticaret yollarının üstünde oluşu ve kara Avrupasına yakınlığından ötürü diğer ada ülkeleri gibi izole olmak bir yana sürekli farklı klanların yada devletlerin istilasına uğramış bir noktadır.


Dublin tarihi hakkında bilgi edinmek isterseniz Dublin Kalesi'ne uğramanızı tavsiye ederim. Biletinizi alırken mutlaka rehberli tur seçin çünkü rehber eşliğinde gezerken hem İrlanda tarihi hakkında profesyonel bir rehberden bilgi almış oluyorsunuz, hem de tekil ziyaretçi olarak giremeyeceğiniz birkaç önemli yere giriş yapabiliyorunuz.

Çok kısaca özetlemek gerekirse, günümüz İrlanda tarihi 1000'li yıllarda başlıyor. Bu tarihlerde İngiliz himayesi altında bulunan İrlanda, daha çok tarım ve hayvancılık ile geçimini sağlayan ve bu yolla İngiltere'yi doyuran bir ülke konumunda bulunuyor. 1100'lü yıllarda büyük bir Viking saldırısında uğruyor ve artık kısmen bir Viking toprağı haline geliyor. Rehberimizin anlattığına göre özellikle Dublin ve çevresi bu tarihlerde pislikten insanların hayatını kaybettiği, en ufak yağmurda sokaklarından çöp birikintilerinin aktığı, basit bir kanalizasyon sistemi dahi olmayan büyük bir şehir durumunda. Yine rehberimizin anlattığı bilgiye göre, 1100'lü yılların ortalarında Avrupa'da baş gösteren grip salgını, Dublin'in meşhur pisliğiyle birleşince ada nüfusunun üçte birini yok edecek kadar büyük bir boyuta ulaşıyor.

Yakın İrlanda tarihi ise daha çok bir bağımsızlık mücadelesi ile hatırlanıyor. Birleşik Krallık'tan ayrılmak isteyen güneyliler ile Birleşik Krallık yanlısı kuzeyliler arasında senelerce süren sıcak savaş,  30 yaş üstü olan bizim neslin hatırlayacağı ve günümüzde yasadışı terör örgütleri listesinde bulunan IRA ( İrlanda Cumhuriyet Ordusu) ile hafızalara kazınmış durumda.

Günümüzde İrlanda, kuzey ve güney olarak ikiye ayrılıyor. Kuzey İrlanda'nın başkenti Belfast ve aynen Galler yada İskoçya gibi Birleşik Krallığa bağlı durumda. Dublin'in başkenti olduğu Güney İrlanda, bağımsız bir ülke olmakla beraber İrlanda Cumhuriyeti olarak geçmektedir.1998'de imzalanan Hayırlı Cuma Anlaşması (Good Friday Agreement) ile birlikte Güney ile Kuzey arasındaki tüm sınır kapıları kaldırılmakla beraber iki ayrı devlet statüsü devam ettirilmiştir.

İrlanda'ya Giriş

Irlanda Cumhuriyeti 1973 yılından buyana Avrupa Birliği üyesidir ve para birimi çokça yanlış bilinen Sterling değil Euro'dur.Avrupa birliği üyesi olmakla beraber, Schengen Bölgesi'ne dahil olmadığından  pasaport türü farketmeksizin Türk vatandaşları Schengen vizesi ile giremez. İrlanda'yı turizm amaçlı ziyaret etme planlarınız varsa önünüzde iki seçenek var.


1- İrlanda Vizesi'ne başvurmak
2- Birleşik Krallık(UK) vizesiniz varsa ve Birleşik Krallık toprağına girdiğinizi belgeleyebiliyorsanız(pasaport üzerindeki giriş tarihi ve havalimanı damgası vb.), İrlanda'ya kısa süreli girişlerinizde ayrıca İrlanda vizesi sorulmayacaktır. Visa waiver programıyla ilgili detaylı bilgiye buradan bakabilirsiniz.

İrlanda İklimi ve Doğası

İrlanda hakkında belkide en çok bilinen şey İrlanda iklimi olsa gerek. Evet, gökyüzünde sürekli gri bulutlar var ve genelde neredeyse her gün yağmur yağıyor. Yağmur yağmayan günlerde de çiseliyor.  Ama sakın ola 24 saat yağmur yağan bir ülke getirmeyin aklınıza. Her gün 2-3 saat yağıp duruyor.

Kış mevsiminde nadirde olsa kar yağıyor ve sıcaklıklar 3-4 (C) derece civarında seyrediyor. Nisanla beraber havalar ısınıp yazın 22-23 dereceye kadar çıkıyor. Evet yaz ortalaması bu seviyelerde seyrediyor. Türkiye'nin herhangi bir kentinde görebileceğiniz, insanları kendinden geçiren, güneşten kaçıp gölgeye saklanmalarına sebep olan sıcaklık burada yok.

İrlanda kısacası ne çok soğuk ne de çok sıcak bir ülke.

Bu bilgiler ışığında İrlanda'ya gelirken şunlara dikkat etmekte büyük fayda var. 
(Not: Buraya uzun süre kalmak için geliyorsanız ve gardırobunuz bu iklime uygun değilse Türkiye'den alışveriş yapıp, değerli uçak bagaj hakkınızı kısıtlamamanızı tavsiye ederim. Özellikle Dublin ve civarı için konuşursak her keseye uygun ve Türkiye ile aynı fiyata giyim kuşam alternatifleri burada da var. Evet öğrenci kardeşim, bu yazıyı buraya kadar okuduysan, Eminönü'ne gidip yarım düzine don-atlet-çorap almak zorunda olmadığını da anlamış olmalısın.)

  • Deri (out) / Sentetik, Gore-Tex (in) : Nem ve yağmurdan dolayı deri kıyafetleriniz ve ayakkabılarınız çok dayanmayacaktır. 
  • Kaşe mont (out) / Sentetik, Gore-Tex, Polar (in) : Islandığı vakit kuruması uzun bir süre alacaktır
  • Güneş gözlüğü (out) / Şemsiye (in) : Evet ayda bir iki defa güneş gözlüğüne gerçekten ihtiyacınız olacak. Ama rüzgara karşı dirençli, kaliteli bir şemsiye kadar değil.
  • Nubuk, süet ayakkabı (out) / Su geçirmez, Gore-tex ayakkabı (in) :  Sebep aynı, nem ve su
İrlanda doğasına değinecek olursam, belki şaşıracaksınız ancak, İrlanda bilinenin aksine toplam arazi büyüklüğüne kıyasla Avrupa'daki orman oranı en düşük ülkelerden biri. Toplam kara parçasının yalnızca yüzde 11'i ormanlarla kaplı. Bu oran Türkiye'de %24. Ancak yağış fazlalığından dolayı heryer yemyeşil çayır çimen dolu. Hatta evlerin çatılarından, kaldırımlarından aralarından, güvenlik duvarlarının içinden bile yabani otlar çıkıyor.Sanırım İrlanda'yı insanların zihnine yemyeşil ülke olarak kazıyan en temel unsur bu olsa gerek. 

Blogumun ilerleyen sayfalarında (zaman buldukça yazmaya çalışacağım), İrlanda'da iş bulmak ve taşınmak, çalışmaya başlamak, İrlanda göçmenliği, İrlanda'da sağlık ve yaşam rehberi gibi konulara değineceğim rehberi bulabilirsiniz.

İrlanda 'da iş bulmak ve vize/yasal süreçlerle ilgili yazıma buradan ulaşabilirsiniz. 

Yorumlar

Popüler Yayınlar